Viu una experiència enoturística única, barreja de tradició i natura dins una barraca de pedra.

Esteu aquí

Sostenibilitat: Barraca entre Vinyes s’adhereix al compromís Biosphere

Diploma Biosphere Barraca entre Vinyes

La responsabilitat amb el medi i l’entorn esdevenen pilars de Barraca entre Vinyes. Per reforçar aquest fonament de la marca vam aprofitar l’ocasió que ens van brindar el Consorci de Promoció Turística del Penedès, la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç per adherir-nos al Compromís Biosphere, una certificació que ens ha ajudat a millorar la nostra experiència dotant-la, a més, d’un aval de garanties. Tot seguit detallem el procés que s’amaga rere el diploma que ens va lliurar el diputat de Turisme, Ramon Riera, el passat 30 de gener de 2020 a l’auditori del Vinseum de Vilafranca del Penedès. 

En primer lloc, cal saber que tot segell te l’has de guanyar. L’acreditació del compromís Biosphere comença amb dos cursos, que vam fer el 3 d’abril i el 27 de maig de 2019, focalitzats en el turisme sostenible i durant els quals s’introduïa el mètode de certificació. El full de ruta semblava senzill, però no precisament curt: un qüestionari dividit en set apartats i amb un total de 30 preguntes. Ens esperava un estiu distret. 

Amb molts documents encara per llegir i estudiar, el 19 de juny vam rebre la visita del Marc Pavia, l’implantador Biosphere a la zona del Penedès. Ja l’havíem conegut als cursos, i ens va semblar una persona propera, gran experta en el món del turisme sostenible i que deixava una hora lluny la imatge del fred auditor d’empresa que ens temíem. Moltes gràcies pel teu ajut i suport, Marc!

Al llarg del matí vam submergir el Marc a Barraca entre Vinyes i vam fer visita de camp a les barraques del Pi Gros i Forn. Tot seguit, de nou ordinador en mà i cap al qüestionari. Quan va marxar ens deixava ja els deures plantejats: teníem fins al 21 d’octubre per omplir-lo sencer. 

Ja a temporada tancada, les nostres vacances van estar farcides de documents, imatges i discursos argumentatius. També de deures, perquè el segell Biosphere va associat a diferents plans de millora d’aplicació immediata a l’exercici en curs. En total vam adjuntar al formulari online un total de 49 imatges i 22 documents, entre arxius PDF i Excel. 

La manera de procedir era senzilla: pregunta a pregunta i sempre en línia, Biosphere ens interrogava sobre temes ben diversos com el llistat de proveïdors (on habíem d’acreditar el seu grau de proximitat i sostenibilitat), el pla d’estalvi energètic (precisant, bombeta a bombeta, el seu grau d’eficiència), les fitxes de seguretat dels productes de neteja, la integració paisatgística de les barraques o els plans de formació, manteniment i neteja, entre molts altres capítols. 

Mentre omplíem tota aquesta ‘paperassa digital’ vam descobrir moltes àrees de millora a nivell de sostenibilitat, que ens vam decidir a implementar immediatament. Es tracta de detalls; petits però fonamentals, i que afecten des d’apartats d’atenció al client a l’experiència en sí. És possible que molts de vosaltres no els noteu, però ens han ajudat a seguir millorant en camps com ara l’eliminació de plàstics o la gestió dels residus. I sabem que tenim camp per millorar! 

La recta final va arribar el 20 d’octubre amb un repàs, punt per punt, al qüestionari de nou amb el Marc Pavia, el nostre estimat ‘auditor’. Vam afinar amb ell certs detalls del pla de millora i del document final, que va acabar per aprovar en els primers dies de novembre. Un taller de destinació compartit amb altres establiments turístics va precedir el veredicte del comité Biosphere, que vam rebre per e-mail el 23 de desembre. Ens havien acceptat!

En suma, aquest segell ens ha resultat de gran ajuda per apuntalar la nostra aposta per la sostenibilitat. Una aposta que excedeix fins i tot les exigències de Biosphere, que es centra en instal·lacions i conceptes generals, però no entra a l’experiència, que en el nostre cas conserva (i conservarà sempre) la línia sostenible. Per a nosaltres, resulta una manera més de reforçar la nostra manera d’entendre el turisme, i creiem que pertany a una tendència creixent. 

Diploma Biosphere Barraca entre Vinyes
Entrega diplomes Biosphere al Vinseum, gener 2020
Entrega de diploma Biosphere a Barraca entre Vinyes.